PrawidÅ‚owa czynność ukÅ‚adu krwiotwórczego zależy w dużej mierze od zaopatrzenia organizmu w czynniki krwiotwórcze hemopoezy, do których w pierwszej kolejnoÅ›ci zalicza siÄ™ żelazo, kwas foliowy i witaÂminÄ™ B12.
Å»elazo. Płód zaopatrywany jest w żelazo przez krew matki. TransÂport odbywa siÄ™ jednokierunkowo od matki do pÅ‚odu. Zapasy żelaza gromadzone sÄ… przez płód w ostatnich 3 miesiÄ…cach życia wewnÄ…trz- macicznego. Dzieci urodzone przedwczeÅ›nie majÄ… zatem mniejszy zaÂpas żelaza. Niedobory żelaza majÄ… także noworodki, których matki w okresie ciąży przechodziÅ‚y ciężkÄ… niedokrwistość powodujÄ…cÄ… zmniejÂszenie iloÅ›ci przekazywanego żelaza; u dzieci tych w okresie niemowÂlÄ™cym rozwija siÄ™ niedokrwistość z niedoboru żelaza.
Po urodzeniu w ciÄ…gu pierwszych 2 miesiÄ™cy życia dziecka obniża siÄ™ poziom hemoglobiny, wzrastajÄ… natomiast zapasy żelaza tkankoweÂgo. Po 2 miesiÄ…cach życia, kiedy wzrasta czynność krwiotwórcza szpiÂku i roÅ›nie zapotrzebowanie na żelazo, zapasy te stanowiÄ… główne źródÅ‚o dla krwinek czerwonych.
Niedobory żelaza sÄ… najczÄ™stszÄ… przyczynÄ… niedokrwistoÅ›ci u dzieci w wieku miÄ™dzy 6 miesiÄ…cem a 2 — 3 r. życia. Jest to okres, w którym zasoby żelaza zostaÅ‚y wyczerpane, a zapotrzebowanie w zwiÄ…zku ze wzrostem masy ciaÅ‚a jest znaczne. Dzienne zapotrzebowanie na żelazo w ciÄ…gu pierwszego półrocza życia dziecka wynosi 5 mg, w drugim półÂroczu — 9 mg, a w 2 r. życia — ok. 5 mg. Aby pokryć to zapotrzeboÂwanie, podaż żelaza w pokarmach powinna wynosić ok. 8 mg. PonieÂważ zwyczajna dieta niemowlÄ™cia, ze wzglÄ™du na maÅ‚Ä… zawartość żelaÂza w mleku, przypuszczalnie nie zapewnia tej iloÅ›ci, zaleca siÄ™ mieÂszanki wzbogacone w żelazo.
W szczególnie niekorzystnej sytuacji, jeÅ›li chodzi o zasoby żelaza, znajÂdujÄ… siÄ™ wczeÅ›niaki, u których zapasy żelaza proporcjonalnie do masy ciaÅ‚a sÄ… mniejsze, a wyczerpanie rezerw nastÄ™puje szybciej. Wszystkie wczeÅ›niaki powinny być poddane profilaktycznemu leczeniu żelazem.
Kwas foliowy. Dziecko rodzi siÄ™ z wysokim poziomem kwasu folioÂwego we krwi, przekraczajÄ…cym znacznie wartoÅ›ci stwierdzane u matÂki. Poziom ten utrzymuje siÄ™ przez caÅ‚y okres noworodkowy, po czym wyraźnie siÄ™ obniża. Niedobory kwasu foliowego u matki, ciąże mnoÂgie i ciąże bliźniacze wpÅ‚ywajÄ… niekorzystnie na wielkość rezerw kwaÂsu foliowego u noworodków.
Zapotrzebowanie dzienne na kwas foliowy u niemowlÄ…t i maÅ‚ych* dzieci wynosi ok. 20 — 50 ng. Duże zapotrzebowanie w tym okresie żyÂcia zwiÄ…zane jest z szybkim wzrostem masy ciaÅ‚a, zwiÄ™kszaniem iloÅ›ci krwi krążącej i wzmożeniem czynnoÅ›ci krwiotwórczej. ZwiÄ™kszone zaÂpotrzebowanie na kwas foliowy czÄ™sto nie znajduje pokrycia w pożyÂwieniu, ze wzglÄ™du na maÅ‚o urozmaiconÄ… dietÄ™, z natury rzeczy dość bogatÄ… w mleko, które zawiera stosunkowo maÅ‚o kwasu foliowego.
Zawartość kwasu foliowego w pokarmach zależy w dużej mierze od metod przygotowywania pożywienia. DÅ‚ugie gotowanie produktów w dużej iloÅ›ci wody niszczy kwas foliowy. Również gotowanie mleka „zaÂbija” kwas foliowy, co niewÄ…tpliwie zwiÄ™ksza zapotrzebowanie na tÄ™ witaminÄ™ u niemowlÄ…t karmionych sztucznie, w stosunku do dzieci karmionych piersiÄ….
Na niedobory kwasu foliowego szczególnie narażone sÄ… wczeÅ›niaki. PrzyczynÄ… niedoboru tej witaminy u dzieci jest nie tylko mniejszy zaÂpas i szybsze jego wyczerpanie, ale także zwiÄ™kszone zapotrzebowanie, niedostateczna podaż w pokarmach oraz niedojrzaÅ‚ość przewodu poÂkarmowego i wÄ…troby upoÅ›ledzajÄ…ca przemianÄ™ i wchÅ‚anianie tego zwiÄ…zku.
Z przemiany kwasu foliowego w organizmie dziecka wynika, że nieÂmowlÄ™ta znajdujÄ… siÄ™ na granicy niedoboru tej witaminy. Wszelkie niepożądane zaburzenia, jak gorsze Å‚aknienie, choroby zakaźne prowaÂdzÄ… do zachwiania niepewnego bilansu kwasu foliowego w tym okreÂsie życia.
Witamina B12. Witamina ta w okresie życia pÅ‚odowego magazynoÂwana jest w wÄ…trobie. Niedobory witaminy B12 u dzieci wystÄ™pujÄ… rzadko, gdyż mleko, zarówno kobiece jak i krowie, zawiera spore iloÅ›Âci tej witaminy. Niedobory zdarzajÄ… siÄ™ niekiedy u wczeÅ›niaków oraz u dzieci matek, które cierpiÄ… na niedobory tej witaminy z powodu zaÂburzeÅ„ wchÅ‚aniania, niedokrwistoÅ›ci Addisona-Biermera (dawniej aneÂmia zÅ‚oÅ›liwa) lub Å›cisÅ‚ego wegetarianizmu.