Po okresie niemowlÄ™cym posiÅ‚ki dziecka powinny być zbliżone do posiÅ‚ków dorosÅ‚ych. Wprowadzanie nowych potraw jest Å‚atwiejsze w koÅ„cu pierwszego i na poczÄ…tku drugiego roku życia niż później. W tym okresie trzeba dziecko przyzwyczaić do różnorodnoÅ›ci potraw, do gryzienia i żucia i stopniowo do samodzielnego jedzenia. Potrawy poÂwinny być rozdrobnione, ale już nie przecierane przez sito. Podanie do rÄ™ki kromeczki chleba przyzwyczaja dziecko do gryzienia, a jedzenie nieprzetartych, a tylko rozdrobnionych widelcem jarzyn lub posiekaÂnej wÄ™dliny czy miÄ™sa — do żucia. Papkowate pokarmy dziecko poÂwinno samo próbować nabierać Å‚yżeczkÄ…. Dwuletnim dzieciom silnym i dobrze jedzÄ…cym podaje siÄ™ 4 posiÅ‚ki na dobÄ™, sÅ‚abszym dzieciom o gorszym Å‚aknieniu — 5. Nie powinno siÄ™ pozwalać na jedzenie miÄ™dzy ustalonymi porami posiÅ‚ków. Szczególnie niekorzystne jest podawanie sÅ‚odyczy miÄ™dzy posiÅ‚kami.
W jadÅ‚ospisie dziecka 2-letniego musi znajdować siÄ™: 600 g mleka dziennie, twaróg, ser żółty, jajko, masÅ‚o, 5 — 6 razy w tygodniu chude miÄ™so lub ryba albo podroby, jarzyny, owoce, niewielkie iloÅ›ci pieczyÂwa, kaszy, cukru i sÅ‚odyczy. SpoÅ›ród jarzyn dopuszczalne sÄ… już wszystkie, również Å›wieże i suche strÄ…czkowe, kapusta Å›wieża i kiszoÂna, cebula, szczypiorek, rzodkiewka drobno siekane i inne. Pożądane sÄ… wysokogatunkowe wÄ™dliny — szynka, polÄ™dwica, chudy baleron, kieÅ‚basa szynkowa.