Dziecko 3-letnie ma już dostateczne możliwoÅ›ci i umiejÄ™tnoÅ›ci gryÂzienia i żucia, aby mogÅ‚o otrzymywać nierozdrobnione pokarmy. ProÂdukty potrzebne dziecku w wieku przedszkolnym nie różniÄ… siÄ™ zasadÂniczo od tych, które otrzymuje dwulatek. Dieta jest tylko obfitsza, poÂtrawy sÄ… nierozdrobnione, mogÄ… być od czasu do czasu smażone na oleju roÅ›linnym. Dzieciom, które nie lubiÄ… mleka sÅ‚odkiego, można je caÅ‚kowicie zastÄ…pić przez mleko zsiadÅ‚e, kefiry, jogurty lub koktajle mleczne.
PosiÅ‚ki przedszkolaka powinny być kolorowe i estetycznie podane w staÅ‚ych godzinach. Dziecko powinno je spożywać w przyjemnej atmosÂferze, przynajmniej w niektórych porach dnia w gronie rodziny. MiÄ™Âdzy 3 r. życia a okresem szkolnym bardzo czÄ™stym zjawiskiem jest brak Å‚aknienia. Jest to zwiÄ…zane najczęściej z dużą ruchliwoÅ›ciÄ… i koncentracjÄ… uwagi dziecka na absorbujÄ…cej je zabawie i z wolniejÂszym rozwojem niż w pierwszych 2 latach życia. Wszelkie formy przyÂmuszania do jedzenia prowadzÄ… jedynie do utrwalenia braku Å‚aknieÂnia i grymaszenia przy jedzeniu.
Dzieci uczÄ™szczajÄ…ce do żłobka lub przedszkola powinny mieć w doÂmu dietÄ™ uzupeÅ‚nionÄ… tymi produktami, które nie sÄ… uwzglÄ™dniane w posiÅ‚kach zjadanych poza domem.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Dzieci w wieku szkolnym zwykle szybko rozwijajÄ… siÄ™ i majÄ… dobry apetyt. Ich zajÄ™cia poza domem stopniowo zwiÄ™kszajÄ… siÄ™. Stwarza to potrzebÄ™ dobrego odżywiania, a zarazem utrudnia prawidÅ‚owy rozkÅ‚ad posiÅ‚ków w ciÄ…gu dnia. Trzy podstawowe posiÅ‚ki powinny być regularne i peÅ‚nowartoÅ›ciowe: pierwsze Å›niadanie, obiad i kolaÂcja. WiÄ™kszość dzieci je drugie Å›niadanie w szkole. Dla niektórych pożądany jest podwieczorek zÅ‚ożony z owoców. CzÄ™stym bÅ‚Ä™dem jest zjaÂdanie w poÅ›piechu pierwszego Å›niadania, czytanie czy nauka przy obiedzie, zbyt późno zjadana przed snem kolacja. Powinna^ ona być podawana nie później niż o godz. 18-19.
Pierwsze Å›niadanie zjadane przed pójÅ›ciem do szkoÅ‚y powinÂno zawierać: 250 g mleka, pieczywo, masÅ‚o, ser lub jajka, miód lub dżem, dodatek owoców lub jarzyn (pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, papryka itp. Drugie Å›niadanie zjadane w szkole powinno być popite herbatÄ… lub mlekiem i skÅ‚adać siÄ™ z pieczywa z serem, wÄ™dlinÄ… lub jajkiem oraz z owoców lub jarzyn (np. liść saÅ‚aty, rzodkiewka, ogórek, pomidor). Pierwsze i drugie Å›niadanie powinno zawierać ok. 40% dziennej racji pokarmowej. Istotne znaczenie ma higieniczny i estetyczÂny sposób zapakowania drugiego Å›niadania do szkoÅ‚y. Duża część dzieci zjada obiad w stołówkach szkolnych. Jest to korzystniejsze niż jedzenie w domu odgrzewanego obiadu lub w godzinach wieczorÂnych. Kolacja powinna być tym co najmniej jednym w ciÄ…gu dnia posiÅ‚kiem, który caÅ‚a rodzina zjada wspólnie przy stole. Dzieciom jadaÂjÄ…cym w stołówce stosunkowo wczesna kolacja powinna uzupeÅ‚niać ewentualne niedobory obiadu.