Ze względu na duży udział układu podwzgórzowo-przysadkowego i poszczególnych hormonów w sterowaniu pobieraniem pożywienia i rozrządem materii i energii, szereg zaburzeń hormonalnych może stać się przyczyną zaburzeń w odżywianiu, w przemianie materii.
Zaburzenia regulacji poboru pożywienia objawiają się: a) chudnięciem i brakiem łaknienia, np. w jadłowstręcie psychicznym lub b) nadmiernym przyrostem masy ciała, czyli otyłością.
Jadłowstręt psychiczny występuje bardzo rzadko, przeważnie u dziewcząt w okresie pokwitania. Cechuje go brak łaknienia lub wstręt do jedzenia, zaburzenia miesiączkowania i postępujące chudnięcie aż do stanu ciężkiego wyniszczenia. Jakkolwiek przyczyny tej choroby nie są nadal w pełni wyjaśnione, wiele danych wskazuje na to, że pierwotne są zaburzenia psychoemocjonalne oraz powiązane z nimi zaburzenia neurohormonalne. Konieczne jest leczenie szpitalne, wielokierunkowe, psychiatryczne, wspomagane lekami hormonalnymi.
Otyłość charakteryzuje się nadmiernym odkładaniem się tłuszczu w organizmie. Otyłością nazywa się stan, gdy nadmiar masy ciała przekracza o 20% średnią masę ciała odpowiadającą wysokości dziecka. Przyczyny otyłości mogą być różne. Zaburzenia mogą bowiem dotyczyć.poszczególnych składników bilansu energetycznego organizmu i jegomechanizmu regulacyjnego. Znane są wrodzone zaburzenia, w których otyłość towarzyszy innym wadom rozwojowym, np. układu nerwowego, mięśniowego.
W ostatnim stuleciu w krajach ekonomicznie rozwiniętych, o wysokiej cywilizacji, obserwuje się wzrost częstości otyłości. Otyłość uznano za chorobę cywilizacyjną. Przeobrażenia, jakie nastąpiły we współczesnej nam cywilizacji, dotyczą sposobu żywienia oraz trybu życia, który jest mało ruchliwy, siedzący, używający coraz mniejszej pracy mięśni. Wszystkie te czynniki odgrywają rolę w bilansie energetycznym organizmu. Tymczasem wykształcone w toku wielu setek tysięcy lat mechanizmy regulacji poboru żywienia głównie nastawione są na adaptację organizmu do okresów głodu i niedostatku pożywienia. Natomiast nadmiar wysokoenergetycznych produktów zbożowych, cukru o wysokich walorach smakowych, wprowadzanych już do sztucznego żywienia niemowląt, nie wywołuje w wielu organizmach odpowiednio wzmożonej aktywności ośrodków sterujących odczuwaniem sytości ani wzmożenia przemiany materii przy nie pracujących mięśniach.
Leczenie otyłości polega na: 1) stosowaniu diety ubogoenergetycznej, 2) zwiększeniu aktywności fizycznej, 3) psychoterapii, 4) leczeniu farmakologicznym oraz 5) wyjątkowo na leczeniu chirurgicznym.
Wstępnym warunkiem podjęcia i powodzenia leczenia otyłości u dziecka jest uzyskanie pełnego, świadomego współdziałania zarówno jego, jak i jego rodziny. Podświadomą regulację poboru pożywienia musi się zastąpić świadomą samokontrolą pobierania pożywienia.
Spadek masy ciała można uzyskać przede wszystkim za pomocą odpowiedniej diety odchudzającej. Należy w każdym przypadku przywrócić właściwy stosunek między podażą kalorii i wydatkowaniem energii, czyli należy dążyć do przywrócenia prawidłowej równowagi energetycznej. Musi to być poprzedzone dłuższym okresem ujemnego bilansu gospodarki energetycznej. Stan ten można osiągnąć za pomocą bądź zwiększenia wydatkowania energii, bądź zmniejszenia dowozu kalorii lub za pomocą obu tych metod postępowania łącznie.
W diecie odchudzającej należy zmniejszyć liczbę spożywanych kalorii. Osiąga się to przez zmniejszenie ilości tłuszczu, wykluczenie cukru oraz zmniejszenie zawartości takich węglowodanów, jak mąka i jej przetwory.
Ubogoenergetyczne odchudzające diety, zawierające ok. 1000 czy nawet mniej kilokalorii, obliczane przy użyciu odpowiednich tabel, są stosowane przeważnie w warunkach sanatoryjnych lub szpitalnych, w których dają najlepsze efekty.
W domu należy zaplanować zestaw posiłków o dużej objętości, opartych na warzywach kolorowych (surówki!), np. sałata, kapusta, buraki, marchew itp., chudym mięsie oraz serze, ciemnym chlebie w małej ilości. Zalecane jest picie odtłuszczonego mleka, wód mineralnych stołowych, minimalne solenie potraw. Z jadłospisu wyklucza się zupy i sosy zaprawiane mąką i śmietaną. Natomiast polecane są chude, ubogoenergetyczne buliony, barszcz, zupy jarzynowe, chude gotowane mięso i ryby. Łatwiej jest uzyskać redukcję czy zahamowanie przyrostu masy ciała przy stosowaniu częstych ubogoenergetycznych posiłków, 3 —5 na dobę. Nie należy opuszczać posiłków.
Powodzenie leczenia dietetycznego w warunkach domowych zależy od wprowadzenia zmian w rozkładzie i składzie posiłków dla całej rodziny. Najczęściej nie udaje się utrzymać odrębnej diety tylko dla otyłego dziecka.
Leczenie farmakologiczne polega na podawaniu psychotropowych środków działających hamująco na ośrodek głodu lub pobudzających ośrodek sytości, poza tym leków moczopędnych, leków zmieniających metabolizm komórki. Leki te mają tylko znaczenie środków pomocniczych przy stosowaniu odpowiedniej diety. Ponieważ wywierają one wiele niepożądanych, szkodliwych wpływów, dzieciom w zasadzie nie podaje się ich lub tylko wyjątkowo przez krótki okres, pod bardzo ścisłą kontrolą lekarską.