Grzyby sÄ… ciężkostrawne tak dalece, że nawet po zjedzeniu grzybów jadalnych mogÄ… wystÄ…pić u dzieci bóle brzucha, wymioty i biegunka. Niektóre grzyby, mimo że nie sÄ… trujÄ…ce, mogÄ… wywoÅ‚ać podobne objawy, ponieważ zawierajÄ… drażniÄ…ce substancje żywicopodobne odporne na gotowanie. Do grzybów tych należą: wieruszki, gÄ…ski, mleczaje, goÂłąbki, tÄ™goskór pospolity.
Zatrucie grzybami trujÄ…cymi w poczÄ…tkowym okresie daje podobne objawy, ale wkrótce dołączajÄ… siÄ™ do nich inne groźne dla życia naÂstÄ™pstwa. Pewne znaczenie praktyczne może mieć podziaÅ‚ zatruć wedÂÅ‚ug czasu, jaki upÅ‚ynÄ…Å‚ od spożycia grzybów do wystÄ…pienia objawów chorobowych. WedÅ‚ug tego podziaÅ‚u wyróżnia siÄ™ zatrucia o krótÂkim okresie utajenia (do 4 godz.) oraz zatrucia o dÅ‚ugim okresie utajenia (do 48 godz.). Równoczesne spożycie kilku roÂdzajów grzybów może jednak ten podziaÅ‚ zaburzyć. W każdym przypadÂku podejrzenia zatrucia grzybami razem z dzieckiem należy przywieźć do szpitala resztki spożytych grzybów, a także wymiociny i kaÅ‚ do baÂdania. Wynik badania mikroskopowego, wykonanego zwykle w stacji sanitarno-epidemiologicznej, jest najbardziej miarodajnÄ… wskazówkÄ… diagnostycznÄ…, jakimi grzybami nastÄ…piÅ‚o zatrucie. Potwierdzenie zaÂtrucia muchomorem sromotnikowym lub jego odmianami stanowi wskazanie do wdrożenia intensywnego leczenia.