Nerki noworodka majÄ… budowÄ™ pÅ‚atowatÄ… i w stosunku do masy ciaÅ‚a sÄ… wiÄ™ksze niż u czÅ‚owieka dorosÅ‚ego. W dwóch pierwszych doÂbach życia noworodek oddaje bardzo niewiele moczu, ponieważ w tym czasie traci dużo wody drogÄ… oddechowÄ… i parowania przez skórÄ™. NieÂktóre noworodki w pierwszej dobie nie oddajÄ… moczu w ogóle. Brak moczu po dwóch dniach życia lub ustanie oddawania moczu jest objaÂwem Å›wiadczÄ…cym o poważnym zaburzeniu czynnoÅ›ci nerek. O niepraÂwidÅ‚owoÅ›ciach w obrÄ™bie cewki moczowej może Å›wiadczyć oddawanie moczu przez dziecko z wysiÅ‚kiem, napinaniem siÄ™ i pÅ‚aczem. Na ogół w pierwszych dwóch dniach życia dziecko oddaje mocz 2 — 6 razy na doÂbÄ™, a w pierwszych miesiÄ…cach życia 30 – 40 razy na dobÄ™. CzÄ™stość odÂdawania moczu zmniejsza siÄ™ stopniowo. Dziecko roczne oddaje mocz przeważnie co godzinÄ™, w 3 r. życia ok. 10 razy na dobÄ™, a w wieku przedszkolnym i szkolnym — 6 — 7 razy. MiÄ™dzy 2 i 3 r. życia dziecko zaczyna zgÅ‚aszać potrzebÄ™ oddawania moczu. Na ogół 3-letnie dziecko przestaje moczyć siÄ™ w nocy, co jest zwiÄ…zane ze zwiÄ™kszajÄ…cÄ… siÄ™ poÂjemnoÅ›ciÄ… pÄ™cherza. Ilość moczu oddawanego na dobÄ™ wzrasta z wiekiem: miÄ™dzy 3 a 10 dniem życia wynosi 100 — 300 ml, miÄ™dzy 1 a 3 miesiÄ…cem 150 — 400 ml, miÄ™dzy 3 a 6 miesiÄ…cem 250 — 500 ml, w drugim półroczu życia 300-600 ml, w 2-3 r. życia 500-600 ml, w wieku przedszkolnym 600 — 800 ml, w wieku szkolnym 800—1500 ml.
Mocz noworodka bywa ciemny, może zawierać biaÅ‚ko i cukier, a zawarte w nim moczany mogÄ… powodować jego mÄ™tność i plamienie pieluszek na różowo. Mocz niemowlÄ…t jest jasny i zawiera tylko Å›ladowe iloÅ›ci biaÅ‚ka. W pierwszym kwartale życia niemowlÄ™ ma mniejszÄ… niż doroÅ›li zdolność zagÄ™szczania moczu, z czym wiąże siÄ™ niÂski ciężar wÅ‚aÅ›ciwy (gÄ™stość) moczu w tym wieku. Wielkość przesÄ…czaÂnia osiÄ…ga w 2 r. życia wartość takÄ… jak u dorosÅ‚ych. Wyrazem fizjoloÂgicznej niedojrzaÅ‚oÅ›ci nerki niemowlÄ™cia jest też ograniczona zdolność odkwaszania organizmu i wydalania niektórych elektrolitów obficie zawartych w mleku krowim, takich jak sód, zwiÄ…zki fosforu i siarki.